Eu nu am avut bunici la țară, dar țin minte și acum când o prietenă din copilărie m-a dus la bunica ei la Țibănești. Eram prin clasa a 6-a și mai tot ce făceam e să stăm cu burțile la soare prin curtea casei. Pe când ni s-a făcut foame, a rugat-o pe bunica ei să ne facă cartofi prăjiți. Ca un back-story, ai mei fac cei mai buni cartofi prăjiți din lumea asta. Tăiați subțire, înnecați în baie de ulei într-un ceaun de fontă ies tot timpul perfect de crocanți, de un auriu superb și deloc uleioși. Am fost suprinsă să văd că acei cartofi prăjiți care ni i-a pus în față bunica Cezarei, prietena mea era mai mult un maglavaiz de cartofi semi fierți/semi arși, puțin uleioși cu o mână sănătoasă de sare mare pentru murături. Dar când am luat prima îmbucătură am avut aproape o epifanie. După cum am mai spus, eu nu am avut bunici la țară. Recent am aflat că acest gust este unul bine cunoscut mai de toată lumea, dar pentru mine a fost aproape ca o revelație. Bucățile arse și cartoful moale ce se ascundea sub ele făcea din toată farfruia aia un deliciu de care nu mă mai puteam sătura.
Sincer mi-aș dori să îi reproduc fix în forma aia, dar din păcate nu îmi iese. Poate am nevoie de bucătărie de vara cu o sobă de lut la care să ardă puternic focul și o tigaie veche de tuci și îndemânarea unei bunicuțe puțin nervoasă ca nepoții ei nu mănâncă altceva decât cartofi prăjiți.


Rețeta de mai jos aduce foarte bine cu gustul acelor cartofi și deși e extraordinar de simplă, să știi că nu e tocmai rapidă. Pe lângă faptul că trebuie să respecți timpul de fierbere și coacere, un alt lucru esențial este să nu faci o turtiță subțire deoarece o să te trezești cu niște cartofi seci și arși. Pentru rețeta de mai jos eu am folosit o tigaie cu mâner de metal ce are 21 cm diametru. Este esențial să ai ceva iaurt, smântână sau brânză.
Pentru 2-3 persoane ai nevoie de:
- 6-8 cartofii medii cam cat pumnul
- 1 ceapă mare
- sare, piper
- ulei
- smântână pentru servit
Cum se face:
- Se decojesc cartofii și se fierb întregi aproximativ 15-20 de minute. Să nu fie sfârmicioși și nici să nu intre cuțitul în ei foarte ușor.
- După ce se scurg de apă se lasă la răcit într-o sită pentru 10 minute.
- Se dau apoi prin razătoare mare. Ceapa se taie peștișori.
- Se amestecă ceapa cu cartofii rași.
- Într-o tigaie ce se poate da la cuptor se pun 2, chiar 3 linguri de ulei și se adaugă amestecul presând ușor cu mâna să fie uniform. Grosimea amestecului să fie de undeva la 2 degete.
- Se dă la cuptor foc mediu spre mic (să nu se ardă fundul compoziției).
- Când e gata se răstoarnă pe o farfuie și se servește alături de smântână. Eu nu am avut decât niște brânzică. Poftă bună!
P.S. Pune și mărar dacă îți place.

Dar cartofi cruzi dati pe razatoarea mica, amestecati cu sare si prajiti in putin ulei ca niste placintele ai mancat? Sunt deliciosi 🙂 Evident pot fi serviti cu mujdei sau doar smantana, cascaval, etc
Aia inca nu le-am dat de cap. Uneori mi se destrama si uneori nu au gustul ala gatit, bun.