Skip to main content

Mie îmi plac la nebunie aripioarele. Mi se pare o bucată de carne de o mărime absolut perfectă, ușor de mâncat și extraordinar de versatilă. Da, e greu să o mănânci cu furculița și cuțitul dar aripioarele nu au fost făcute pentru așa ceva, să fie clar!

După cum am mai zis de nenumărate ori, eu nu sunt mare fan piept de pui. Bineînteles că se pretează de minune când vine vorba de șnițele și este superb pe grătar în toată simplitatea lui atunci când un bucătar îi face dreptate.. Are o anumită eleganță. Dar când vine vorba de arome, pieptul de pui e absolut impenetrabil. Oricât de bine ar înveli sosurile si marinatele carnea ele nu pătrund în fibra mușchiului. Nu le poate absorbi așa cum face o pulpă sau chiar umila aripioară.

Carnea de pui nu se marinează pentru frăgezire, responsabilitatea asta cade pe modul de gătire. Puiul se marinează pentru arome. Dacă pun puiul în o marinată clasică (ierbui, ceva acid cum ar fi lămâia și poate nițel grăsime) eu nu observ nici o îmbunătățire dăcă îl las mai mult de 2 ore. L-am lăsat peste noapte și nu am seziat o diferență majoră. Poți controla nivelul de aroma ajustând intensitatea lichidului în care se lasă puiul. Și dacă ești în grabă eu să știi că și jumătate de oră e deajuns.

Pulpițele de mai jos sunt demențiale și mi se par incredibil de bune pentru vară. Sunt incredibil de gustoase. Și dacă te întrebi de ce naiba le-am ars așa este pentru că fix urmele alea de grătar constrastează de minune cu aroma portocalelor, lămâilor și usturoiului. Deasemnea să știi că rețeta de jos este foarte „zingy” cum s-ar zice. Dacă dorești ceva mai domol nu mai pune și coaja de la jumătate de lămâie.

Pentru 3-4 persoane ai nevoie de:

  • 1 kg de aripioare tăiate în jumătate
  • 1 portocala
  • 1/2 lămâie mică
  • 4-7 căței de usturoi după preferințe
  • sare și piper

Cum se face:

  1. Se rade coaja de la portocală si apoi se stoarce sucul. La fel se procedează și cu lămâia.
  2. Se pisează cățeii de usturoi.
  3. Se amesteca coaja rasă și zeama de la portocală și jumătatea de lămâie cu usturoiul pisat si un praf de sare.
  4. Aripioarele se pun într-o pungă sigilată împreună cu marinata și se lasă la frigider. E de preferat să fie într-o pungă astfel încât să fie acoperite toate bucățile de carne de marinată.
  5. Se lasă 2 ore la frigider și apoi se aruncă pe grătarul uns cu nițel ulei la foc mediu (eu am folosit unul electric) pentru aproximativ 30 de minute.
  6. Aripioarele se întorc cam la 10 minute astfel încât cărnița să rămână suculentă și grăsimile să curgă din piele. Se potrivește la sfârșit cu piper și sare dacă mai trebuie. Poftă bună!

Leave a Reply