Pastele puttanesca sunt printre preferatele mele. Nu sunt pe primul loc, dar se încadrează lejer în top 3. Asta nu e o rețeta pură italiană, având în vedere că am folosit măsline verzi crude siciliene în loc de binecunoscutele măsline negre, dar e o rețetă la fel de bună. Am omis și pătrunjelul, nu că nu mi-ar plăcea, dar chiar nu am avut prin frigider.
Nu se poate fără usturoi
Baza unui sos puttanesca demențial este sosul de roșii cu usturoi. Pentru asta ai nevoie de mai mulți căței decât ți-ai imagina. O să îi prăjești la foc mediu spre mic în ulei de măsline extravirgin. Este foarte important să nu capete culoare brună, că nu o să mai ai un sos picant și usturoiat de puttanesca, ci doar unul amar. Gătind usturoiul la foc lent, îi vei domoli aroma.
Ce tip de paste?
Pentru pastele puttanesca, umilele spaghete mi se par cele mai bune. Merg și cu paste proaspete cu ou, dar mie îmi plac mult mai mult sa folosesc cele uscate.
Technica contează
Dacă vrei să îți iasă niște paste putanesca de stă mâța în coadă trebuie să fii foarte atent la următoarele:
- să nu dai focul mare când prăjești usturoiul
- nu adăuga caperele și măslinele direct în sosul de roșii, aromatizează uleiul cu ele mai întâi
- nu adauga sare decât la final: caperele și anșoa-ul tind să fie destul de sărate
- nu fierbe pastele prea mult, vrei să fie puțin tari (nu crude)
- si evident, ai nevoie de o conservă sau pasată de roșii bune
Pentru două porții ai nevoie:
- 160gr de spaghete
- 2 -3 (depinde de mărime) fileuri de anșoa
- 1-2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 conservă de roșii cuburi sau sos făcut în casă
- 2 căței de usturoi
- 1 mănă de măsline
- 1 lingură de capere
- sare, piper
Cum se face:
- Pastele se pun la fiert.
- Se încinge uleiul în o tigaie și se adaugă usturiul și anșoaul. Se lasă până când ansoaul se dezintegrează și se topește în ulei; cam 2 minte la foc mic.
- Se adaugă măslinele și caperele și se amesteca bine. După jumătate de minut se pune și sosul de roșii.
- Se lasă să se ajungă la consistența dorită după care se adaugă și pastele și se îneacă în sos. Poftă!
