Skip to main content

Da, ați citit bine: paste cu chili oil și parmezan. Chili oil chinezesc, parmezan de la mama lui și spaghete. Inspirată după pastele alfredo și niște rețete de noodles cu chili oil de pe internet a ieșit minunăția asta. E onctuoasă, delicioasă, picantă și plină de umami: chili, usturoi, soia, parmezan. Pe lângă asta se face în aproximativ 15 minute.

Paste făinoase nu noodles

Prefer pastele făinoase, spaghetele cele mai comune datorită conținutului ridicat de amidon. Astfel folosesc tehnica italiană binecunoscută de a emlsifica sosul cu apa de la paste. Astfel nu o sa ai niște paste care înoată în ulei ci un sos bine emulsificat, care îmbrățisează fiecare spaghetă. (Nu știu dacă spaghetă e numele care trebuie aici, sau darămite dacă există dar înțelegi ideea).

Trebuie acid

Prima oară când le-am facut nu am pus nimic acid, și aici trebuie să îi mulțumesc lui Ildi care mi-a amintit de regula de aur: sare, grasime, acid și căldură. Sau pe engleză vă sună mai cunoscut: salt, fat, acid, heat. Pentru acid am folosit oțet de orez, dar dacă nu ai poți folosi o linguriță de oțet de mere. Din păcat oțetul ala de 9% dacă îl folosești o să cam strice treaba având un gust mult prea pregnant.

Timpul e important

Când pui pastele la fiert poți începe să faci sosul cu cam 5 minute înainte sa fie gata. În tigaie nu le pui când pastele sunt fierte ci atunci când mai au un minut, două până când sunt gata. Ele se vor găti și în tigaie. Și pentru a avea niște paste cu chili oil absolut divine trebuie să fie al dente

Pentru două porții ai nevoie de:

  • 160gr paste (200 dacă vrei o porție uriașă)
  • 100gr parmezan
  • 4 linguri chili oil
  • 2 căței de usturoi
  • 25gr unt
  • 1 lingură sos de soia
  • 1 linguriță oțet de mere sau 1 lingură oțet de orez
  • 1 linguriță, poate 2 chiar miere
  • ceapă verde opțional

Cum se face:

  1. Se rade tot parmezanul. Usturoiul se pisează
  2. Se fierb pastele în apă cu sare după instrucțiunile de pe pachet.
  3. Între timp se încinge o tigaie, foc mediu și se adaugă untul și usturoi pisat. Se lasă cam 1 minut, nu trebuie să prindă culoare că devine amărui.
  4. Se adaugă cele 4 lingurițe de chili oil, o lingură de soia, o linguriță de miere și o linguriță de oțet. Foc mediu, se amestecă bine.
  5. Se adaugă apoi pastele, cu aprox 100ml de apă de la paste (cam jumătate de cană mică)
  6. Din parmezanul ras se ia jumătate și se pune peste paste. Se învârte viguros până când se emulsifică cu sosul și apa de la paste. Dacă sunt prea uscate mai adaugă apă.
  7. Se servesc cu parmezan pe deasupra și ceapă verde. Poftă să aveți!

Leave a Reply