Știi momentul ala când mori de poftă vara și ai mânca ceva ușor, dar știi că o salată nu te-ar ajuta? În momente ca alea eu fac puiul sichuan în sos de chili. Când zic sos de chili mă refer la uleiul infuzat cu usturoi și fulgi de chili.
Cel mai important pentru rețeta asta este să folosești un pui întreg, ori pulpițe numa’ să fie pe os. Osul va da aromă, va ține carnea laolată și nu te vei trezi cu un pui fiert sec. Dacă vrei să faci puiul ăsta autentic va trebui să ai o cămară tixită cu ingrediente exotice, ceea ce nu ar fi cel mai sustenabil sau posibil lucru. Mai jos ai adaptarea mea. Am încercat rețeta asta de multe ori și să știi că merge foarte bine și fără ingredientele ce le-am marcat ca fiind opționale.

Ai nevoie de:
Pentru pui:
- 2 pulpe de pui întregi cu os
- 4 căței de usturoi
- 3 felii de ghimbir
- 1 foaie de dafin
- sare
- 2 steluțe de anason – opțional
- 1/2 lingurință de scortisoară -opțional
Pentru sos:
- 3 linguri de sos chili cu usturoi
- 1-2 linguri de sos de soia
- 1/2 – 1 lingură de oțet de mere ( daca aveti Shaoxing wine puneti 2 linguri in loc de otet)
- 2 căței de usturoi pisati
- 1 linguriță de ulei de susan – opțional
- puțin zahăr-opțional
Pentru decor:
- 1 ceapă verde taiată
Cum se face:
- Se pune puiul cu usturoiul, ghimbirul,sarea si o foaine de dafin la fiert. Dacă se folosește se adaugă anasonul și scortisoara. Apa trebuie sa acopere puiul.
- Eu am pus puiul în o oală de 2 litri.
- După ce a început sa fiarbă apa se lasă 10 minute pe foc, după care se inchide focul, se acopera oala si se mai lasă 15 minute.
- Se scoate puiul și se pune în apă cu gheață ca să-l răcești. Eu îl pun în o pungă de congelator.
- Cât timp se răcește, amestecă toate ingredientele pentru sos si gustă.
- Cu un cuțit mare taie puiul cu tot cu os felii cam de 2 cm si toarnă sosul pe deasupra.
- Presoară ceapa tăiată si poftă bună!

