Skip to main content

Le-am denumit eu „Vinete chinezești în sos iute” dar în realitate se numesc „Vinete cu aromă de pește” deoarece se folosesc același aromatice ca la preparea peștelui.

Ingredientul principal era o pastă de fasole fermentata cu chili. Dacă o ai prin bucătarie poți cu siguranță să faci rețeta autentică. Eu am înlocuit-o cu pasta miso albă și sos Siracha. Pasta miso o găsești cu succes la Mega Image sau prin Plafaruri și are si un preț decent, undeva în jurul sumei de 15 lei. Partea cea mai bună e că rezistă bine la frigider undeva în jur la vreo 3 -4 luni. Dacă ești din Cluj o găsești la Taste of Asia, Dr Green sau Mega Image (M. Viteazul).

Ca sa îți iasa rețeta bună este esențial să îți sărezi vinetele. Ori le scufunzi în apă cu o lingură de sare și le lași 15 minute ori le sărezi direct și le lași 40 de minute. Dacă nu vei face asta te vei alege cu niște vinete uleioase și gătite pe jumătate.

Pentru două persoane ai nevoie de:

Vânăta:

  • 1 vânătă medie
  • 1 lingură amidon
  • 100 – 150 ml ulei de floarea soarelui

Sosul:

  • 4 căței de usturoi
  • 1 bucată ghimbir 3 cm
  • 1 ceapă verde
  • 1 lingurință cu vârf pastă miso (vezi mai sus)
  • 1 lingură sos Siracha
  • 2 linguri sos de soia (dark de preferință, dar merge la fel și cu cel light)
  • 1 lingurință zahăr
  • 1 linguriță oțet de mere (oțet de orez daca ai)
  • 1 lingurință amidon
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui

Cum se face:

  1. Se taie vânăta în batonașe de 2-3 cm grosime pe lungime.
  2. Se pune într-un castron, se acoperă cu apă și se adaugă o lingură de sare. Poți pune un castronel deasupra ca vinetele să stea sub apă. Se lasă 15 minute.
  3. Se clatesc, se usucă cu un prosop apoi se presoară toate cu 1 lingură de amidon.
  4. În o tigaie se încing cam 100 ml de ulei (sa fie un deget de ulei) la foc mediu. Se prăjesc vinetele pe ambele parti cam 5 – 7 minute până când capătă o culoare aurie și sunt moi. Se scot pe un șervețel de hârtie. (Vinetele nu trebuie sa fie una peste alta în tigaie)
  5. Într-un castron se amestecă cam 150 -200 ml de apă călduță cu 1 lingurință de pastă miso, 1 lingură de siracha, 2 linguri de sos de soia, 1 linguriță de zahăr și un strop de oțet. Se amestecă până se dizolvă pasta miso.
  6. Se încing 2 linguri de ulei și se prajesc usturoiul si ghimbirul tăiat marunt. După un minut se adaugă si sosul. Se amestecă si se lasă cam 2 minute. Se gustă și se potrivește. Dacă îți place mai iute mai adaugă sos siracha.
  7. Se adaugă și vinetele în sos apoi se îngroașă cu 1 lingurință de amidon amestecată cu 2 linguri de apă rece.
  8. Se pune într-un castron și se presoară cu ceapa tăiată mărunt. Merge de minune lângă orez fiert simplu.

Leave a Reply