Now Reading
Chili oil: Ulei asiatic infuzat cu chili si usturoi

Chili oil: Ulei asiatic infuzat cu chili si usturoi

Chili oil. Uleiul ăla roșiatic pe care îl găsești în adevăratele resturante chinezești. E servit de obicei cu colțunași (dumplings) sau pe niște tăieței sticloși. În Cluj îl găsești la tanti de pe Horea la discreție pe masă.

Eu o să pun două variante de chili oil. Una super simplă în care ai nevoie doar de chili, usturoi si ulei de floarea soarelui. A doua e varianta sichuan pentru care o sa ai nevoie de boabe de piper sichuan, anason, scortisoara si cuisoare. Este foarte important sa folosești fulgi de chili. Dacă ai doar praf de chili, pune jumătate de linguriță deoarece va fi foarte picant.

Varianta simplă – chili, usturoi, ulei

Se pun 2 lingurințe de fulgi de chili, 6 căței de usturoi pisați, praf de sare si 1/2 lingurință de zahăr într-un vas de sticlă, oală sau orice recipient termorezistent. În o tigaie se încălzeste 100 ml de ulei de floarea soarelui, foc mic pentru maxim 5 minute.(180 – 200 C). Poți testa daca este gata prin a pune puțini fulgi de chili. Ei trebuie sa sfarie. Atunci îți torni uleiul peste condimente și amesteci. Se pune într-un borcan și se lasă la frigider. În două ore e cam gata.

Ține pentru mult timp. Dacă nu îți place usturoiul îl poși elimina. Iar dacă te simți aventuros/ă poți pune și semințe de susan. Sau chiar ceapă verde.

SĂ NU DAI FOCUL MARE. ÎN NICI ÎNTR-UN CAZ. Dacă e temperatura prea mare și începe să scoata fum tot uleiul va avea gust a prăjeală.

Varianta cu piper sichuan

Prima parte e la fel ca mai sus. Se pun 2 lingurințe de fulgi de chili, 6 căței de usturoi pisați, praf de sare si 1/2 lingurință de zahăr într-un vas de sticlă, oală sau orice recipient termorezistent. În o tigaie se încălzeste 100 ml de ulei de floarea soarelui la foc mic spre mediu cam 3 minute. După se pun în ulei 10 boabe de piper sichuan, 2 stele de anason, 1/2 linguriță de scorțișoară și 2 cuișoare. Se lasă două minute la foc mic până când temperatura ajunge la maxim 200C. Se ia de pe foc și se strecoară, după care se toarnă peste mixul de chili.

See Also

Poftă să aveți!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top