Skip to main content

Leurda a început să apară peste tot și a devenit tot mai populară. Deși aproape uitată prin meleagurile orășenești în ultimul timp văd tot mai multă lume care o redescoperă.

Cel mai simplu e să faci un pesto de leurdă, de care o să mă ocup în curând (am în minte ceva cu nuci). Sau o sălățică simplă cu ridichi și ceapă verde. Dar dacă vrei un gust de primăvară perfect pune leurda într-un hummus. Îi dă o culoare frumoasă de verde intens, mai că seamană cu guacamole. Dacă ți se pare leurda crudă are un gust mult prea intens o poți opări, deși îți recomand să incerci crudă.

Dacă cumva ai doar pesto făcut și nu mai găsești leurdă proaspătă pune cu încredere o lingura, doua. Pentru rețeta de mai jos am folosit ulei de susan, după cum am explicat de pe îndelete aici, dar poți folosi cu încredere tahini.

Ai nevoie de:

  • 1 conservă de năut
  • 6-8 frunze de leurdă verde
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
  • 1-2 linguri de ulei de susan
  • 1/2 cățel de usturoi ras
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • sare, piper

Cum se face:

  1. Se scurge năutul și se pune în procesor. Se lasă la viteză mare să se facă o pasta. Dacă se prinde de margini, se oprește și se curăță. Trebuie să ai răbdare având în vedere că acest pas e destul de important.
  2. Se adaugă usturoiul, sarea zeama de lămîie și se mai lasă cam un minut până când se formează o pastă omogenă.
  3. Se adaugă leurda tăiată mărunt și se dă drumu la procesor. Se adaugă uleiurile, lingură cu lingură.
  4. Când totul este omogen se gustă și se potrivește de sare, lămâie.
  5. Se pune piper proaspăt măcinat și se servește. Poftă bună să aveți!

Leave a Reply