Leurda a început să apară peste tot și a devenit tot mai populară. Deși aproape uitată prin meleagurile orășenești în ultimul timp văd tot mai multă lume care o redescoperă.
Cel mai simplu e să faci un pesto de leurdă, de care o să mă ocup în curând (am în minte ceva cu nuci). Sau o sălățică simplă cu ridichi și ceapă verde. Dar dacă vrei un gust de primăvară perfect pune leurda într-un hummus. Îi dă o culoare frumoasă de verde intens, mai că seamană cu guacamole. Dacă ți se pare leurda crudă are un gust mult prea intens o poți opări, deși îți recomand să incerci crudă.
Dacă cumva ai doar pesto făcut și nu mai găsești leurdă proaspătă pune cu încredere o lingura, doua. Pentru rețeta de mai jos am folosit ulei de susan, după cum am explicat de pe îndelete aici, dar poți folosi cu încredere tahini.
Ai nevoie de:
- 1 conservă de năut
- 6-8 frunze de leurdă verde
- 2-3 linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
- 1-2 linguri de ulei de susan
- 1/2 cățel de usturoi ras
- zeama de la jumătate de lămâie
- sare, piper
Cum se face:
- Se scurge năutul și se pune în procesor. Se lasă la viteză mare să se facă o pasta. Dacă se prinde de margini, se oprește și se curăță. Trebuie să ai răbdare având în vedere că acest pas e destul de important.
- Se adaugă usturoiul, sarea zeama de lămîie și se mai lasă cam un minut până când se formează o pastă omogenă.
- Se adaugă leurda tăiată mărunt și se dă drumu la procesor. Se adaugă uleiurile, lingură cu lingură.
- Când totul este omogen se gustă și se potrivește de sare, lămâie.
- Se pune piper proaspăt măcinat și se servește. Poftă bună să aveți!
