Dacă vrei să încerci ceva diferit față de clasicul pește dat prin mălai și prăjit, ai aici o rețetă rapidă, plină de arome. Merge foarte bine cu un orez fiert simplu, poate cu niște sare, având în vedere ca dresingul va aromatiza totul. Da. ai citit bine, acest pește are un dresing. Dar, la fel de bine poate fi servit lângă salate, sau chiar niște cartofiori frumoși trași la tigaie.
Cât despre pește, îți trebuie păstravi dezosați sau chiar file. Dacă sunt dezosați, din câteva mișcări de cuțit îi rezolvi acasă. Dacă ești din Cluj, să știi că este o păstrăvarie tare bună în piața centrală, de la Leul, cu prețuri foarte accesibile. Când îl prăjești, ai grijă să nu îl sărezi deoarce sosul de pește poate fi extrem de sărat. Deasemenea, când îl pui în tigaie așteaptă până când carnea prinde, cel puțin pe margini, o culoare opacă. Astefel vei avea o piele ușor crocantă și carne gustoasă. Acum să trecem la treabă.
Pentru două persoane ai nevoie de:
- 2-4 fileuri de păstrav – depinde de mărime
- 2 lingurițe de sos de pește
- chili
- 1/2 linguriță de sos de soia
- 1 cățel mic de usturoi zdrobit, sau tăiat mărunt
- 2 lingurițe de zeamă de lămâie
- 1 linguriță de zahar
- ulei
- semințe susan (opțional)
Instrucțiuni
- Se ia usturoiul și se amestecă cu sosul de pește, zeama de lămâie, zahărul, sosul de soia și chili după gust.
- Se încinge o tigatie, iar păstravul se pune cu pielea în jos în uleiul încins. Se lasă cam 2-3 minute, depinzând de grosime iar apoi se întoarce pe partea cealaltă încă 1-2 minute,
- Se pune peste niște orez fiert, iar dresingul se pune peste pește și orez. Se pot pune și semințe de susan. Poftă bună să aveți!