Stir-fry de castraveți (sau castraveți trași la tigaie) își face ușor loc în topul mâncărurilor mele preferate. Am mai introdus castravetele în Omleta cu castraveti și Omleta cu morcovi și castraveți și în ultimul timp îl mănânc simplu ca în pozele de mai jos la mic dejun sau ca snack.
Ingredientele sunt simple: catraveți, usturoi și ulei de susan. Așadar, după ce le tragi la tigaie la foc rapid presori pe deasupra semințe de susan și niște ceapă verde. Eu pun de obicei usturoiul mai spre sfârșit ca să aibă o aromă mai puternică. Dacă ești mai „pudic” eu zic să pui usturoiul înaintea castraveților ca să aromatizezi uleiul. Astfel își va pierde din aroma sa intensă și va deveni mult mai subtil, aproape insesizabil.
Uleiul de susan să îl pui în cantități mici și la sfârșit. Îl folsoim ca un condiment. În rest. nu îți trebuie mai nimic decât mâna aprigă să învârți încontinuu și să dai focul mare. Acest stir-fry de castraveti poate fi folosit atat ca snack cât și ca garnitură.
Pentru un castronel ai nevoie de:
- 1 castravete Fabio
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță ulei de susan
- 1- 2 linguri de ulei de floarea soarelui (sau rapiță – ulei neutru)
- sare
- semințe de susan și ceapă verde pentru ornat sau topping
Cum se face:
- Castrvetele se taie pe lungime în 2 jumătăți. Cu o lingură se scoate miezul apoi se taie feliuțe.
- Usturoiul se toacă mărunt.
- Se încălzește 1-2 linguri de ulei în o tigaie. Se adaugă catraveții și se învârt viguros cam 3 minute la foc mare.
- După ce castraveții s-au inmuiat nițel se pune și usturoiul Dacă se dorește o aroma mai subtilă de usturoi se adugă la început.
- Se adaugă o linguriță de susan și se gustă. Castravetele ar trebui să își mentină textura ușor crocantă.
- Se pun semințe de susan și ceapă verde. Poftă bună!

