Vine iarna, bine-mi pare, nu știu câtă legătură are, dar eu am găsit ciuperci la reducere la Kaufland. Mai aveam și câteva uscate prin cămară și am zis să pun de un risotto, un risotto mai elevat. Un risotto care îți va lua cam de două ori mai mult ca timp, dar se va merita. Ca să iasă mai cremos și mai plin de umami, mai punem și un mic piure de țelină în el, bineînțeles și niste miso alb. Sau roșu dacă îți place culoarea.
Cine nu are miso să își cumpere. Îl găsești în toate magazinele cu specific asiatic, chair și online. Nu dai mai mult de 25 de lei pe o cutie care te va ține ceva timp. Nu expiră repede, și poți să îl folosești în diverse rețete.
Legat de tipurile de ciuperci, în rețeta de mai jos las ce am folosit eu, dar poți fi oricât de inventiv. Aș fi pus pe deasupra niște trâmbița piticului, care e trufa săracului, dra cu greu o mai găsesc prin magazine. De obicei era la secțiunea de uscate.
Rețeta am găsit-o pe tiktok dar din păcate nu am salvat-o pentru a da tag. E ușor adaptată.
Pentru două porții ai nevoie de:
- o caniță de orez arborio, merge și camolino
- mix de ciuperci cam 300 de grame ( eu am folosit baby king oyster, hribi uscati, shitake uscati, ciuperci brune)
- o ceapă albă medie spre mare
- 2-3 căței de usturoi mari
- 500-650 ml de supă de pui (poți sa pui și din apa în care ai hidratat ciupercile)
- 100ml de smântână lichidă
- o bucată de țelină rădăcină, cam cât un pumn mic
- unt cam 25 -40gr
- un gât de vin alb bun
- 20-25 de parmezan ras
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- sare, piper
Cum se face
Piureul de țelină
- Se taie țelina cubulete mici și se pune la sotat în două linguri de ulei de măsline împreună cu un sfert din ceapă tocată mărunt,un cățel de usturoi și trei ciuperci brune tăiate felii.
- Se lasă la foc mediu spre mic, până când capătă culoare, dar ceapa să nu se ardă.
- Se adaugă un gât de vin, se așteaptă să se evapore și după se adugă și smântâna lichidă. Se mai lasă câteva minute.
- Se dă prin blender și tu ai deja piure-ul gata. Să ai grijă să fie fin fin fin.
Risotto cu ciuperci
- Ciupercile se împart în două. Lași baby king oyster și shitake pentru topping, restul de tai si le sotezi în unt. Se pun deoparte
- Se taie ceapa mărunt și se sotează în ulei de măsline si foarte puțin unt.
- Se adugă orezul și se lasă două minute să prindă culoare.
- Apoi se adugă un gât de vin și se lasă se se evapore.
- Se adugă încet încet supa și se lasă se evapore, după care iar se adugă.
- Spre final se adaugă ciupercile sotate în unt, parmezan si unt proaspăt.
- Se pun ciupercile sotate pe deasupra.
- Poftă!








