Skip to main content

Dacă aș spune că până acum eu nu am mâncat deloc păstăi, m-ai crede? Fiind un copil pretențios la mâncare, gustând salată de vinete abia în clasa a șasea, cumva păstaile nu prea s-au lipit de mine. Și da, țin minte exact ziua când am gustat salată, că atâta de tare mi-a plăcut de am început să le mănânc calde imediat cum le punea mama la scurs. Mmm. Dar revenind. Păstai nu prea. Când am inceput să dau de mange tout și binecunoscutele edame cumva m-am intrebat dacă nu am fost o fraieră (din nou) în tot acest timp. Și cam am fost. Am gustat prima mea porție de păstăi cu usturoi abia la frageda vârsta de 26 de ani, când prietenul meu a insistat că nu pot trăi fără măcăr să gust. Jumătate de oră mai târziu un blid plin cu păstăi galbene, deloc apetisante stătea în fața mea. Dar delicioase au fost!

Au început să apara păstăile și imediat am dat fuga la piata și mi-am luat o pungă plină de păstai verzi și late. Cu usturoi mi-a facut al meu prieten și mi-a plăcut, dar am zis cumva să le încercăm și așa mai sotate. Dacă merge cu mange tout de ce nu ar merge cu păstăile noastre? Și încă ce bine merge! De găsești niște păstai proaspete, nu neapărat late, încearcă rețeta.

Pentru două persoane ai nevoie de:

  • 400 grame fasole lată
  • 1 lingură sos de pește
  • 1 lingură sos de soia
  • 2 linguri ulei
  • un pumn de alune
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ceapă mică
  • o bucată cat juma de deget de ghimbir, dat prin răzătoare
  • un wedge de lămâie

Cum se face:

  1. Fasolea lata se fierbe în apă cu sare după gust cam minim 5-10 minute maxim 30-40 de minute. Gust-o din când în când.
  2. Într-un wok se încinge uleiul. Se adaugă usturoiul, ghimbirul și ceapa tăiată peștișori. Se aromatizează uleiul cam 30 de secunde, apoi se pun păstaile scurse bine de apă. Se lasă pe foc, amestecând cam 3-5 minute.
  3. Se adaugă sosul de soia și cel de pește. Se stropește cu lâmâie și se amestecă.
  4. La sfarșit se pun alunele și se servește. Poftă buna!

Leave a Reply