Vedeam această rețetă clasică mai peste tot, dar tot nu aveam tragerea de inimă să o fac. Am încercat-o odată într-un restaurant și zama ce am primit-o cu niște cepe destul de cruduțe și de un roșu neobișunuit, de zici că ar fi pus sfeclă în ea m-a lăsat un pic sceptică. Recent tot mi se făcuse poftă de o supă, și sincer mă tot gândeam că ce fel de „foodie” sau „blogger” sunt eu fără să încerc acestă rețetă clasică măcar o data.
Baza acestei delicios fel este supa de vită. Dacă ai așa ceva prin congelator sau o faci tu, felicitări! Eu nu am avut nici răbdarea, nici timpul să o fac așa ca am folosit cubulețe. Da da, cubulețe de vită. A ieșit surprinzător de delicoasă, dar trebuie să încerc cu „the real deal”. Poate când trec pe acasă, că știți cum sunt mamele: parcă au timp pentru toate. Inclusiv să facă supă de vită.
Dar de gust chiar nu v-am vorbit. Pff… și încă ce gust domn’le. Parcă ai vrea să fie zăpadă afară când o mănânci. Să fim clari: aceasta nu este o supă obișunuită, și în nici un caz una ușoară. Cel mai important de reținut este că trebuie neapărat să o servești cu pâine și brânză. Nu are nici un farmec fără. Totul sta in topping, parol!
Pentru cam 4-6 porții ai nevoie de:
- 1 kg ceapă galbenă
- 1 litru (până la un litru jumătate de supă de vita, în funcție de consistența dorită) – Eu am dizolvat un cubuleț jumătate în 1.25 litri apă
- 2 căței de usturoi
- 25 gr unt
- felii de pâine
- 50 – 100 gr de brânză tare. Eu am folosit Cheddar, traditional se foloște Gruyere, dar merge și cașcavalul
- 1 linguriță zahăr
- 1 lingură oțet balsamic, sau de mere sau un gât de vin alb
- 1 lingurință cimbru uscat
- sare, piper
Instrucțiuni:
- Se ia ceapa și se taie peștisori. Eu am folosit un robot de bucătarie.
- Se încinge într-o oală (eu am folosit una de 2l) untul și se pune ceapa cu o linguriță de sare. Va părea multă ceapa. E bine. Se amestcă puțin și se acoperă. Se lasă pe foc mic cam 30 de minute până când ceapa capătă o culoare maronie. Este foarte important să gătești ceapa bine, dar să nu o arzi sau prăjești.
- Se adaugă lingurița de zahăr împreună cu oțetul sau vinul. Se amestecă și se mai lasă un minut.
- Se adaugă supa, cimbrul uscat și se lasă pe foc cam 30 de minute.
- Se potrivește de sare.
- Se pune în castronele care sunt rezistente la căldură. Se pune pâine prăjită bine pe deasupra superi și se presoară cu brânză rasă.
- Se dau la grill până când brânza se topește și se servește cu piper. Poftă!