Salată de gulie și măr? Cam asta e reacția tuturor când le spun de sălățica asta bună. Gulie cu sare este snack-ul meu preferat. Adaugi puțin ulei de floarea soarelui și oțet de mere și ai o salată. Dacă chiar vrei să o duci la următorul nivel îi pui și un măr și faci un dressing de muștar.
Ca să iasă totul ca la carte trebuie să folosști mere verzi și acre: granny smith sau mere pădurețe dacă ai norocul să le găsești. Totul va fi îndulcit de dressing-ul de miere și muștar. Și dacă nu îți palce muștarul mai am o salată de gulie cu ghimbir și o salată de asiatică cu ulei de susan.
Dacă nu ai mâncat gulie până acum și nu știi ce gust are află ca e un cotor de varza mai moale. În fond e ceva rudă de-a verzei sălbatice.
Pentru două porțioare de salată de gulie:
- o gulie mare
- un măr verde
- o ceapă verde
- 1 lingurință rasă de muștar
- 1 linguriță rasă de miere de albine
- 2 linguri de ulei
- 1 lingurință de zeamă de lămâie sau oțet de mere
- fulgi chili – optional
Cum se face:
- Gulia și mărul se decojesc, apoi se taie bețișoare subțiri. Se pun în apă sau se stropesc bine cu zeamă de lămâie.
- Într-un bol se amestecă mustarul, mierea uleiul și zeama de lămâie. Se gustă și se potrivește de sare.
- Se amestecă totul, se presoară cu fulgi de chili și ceapa tăiată mărunt.
- Poftă bună!

