Orezl cu turmeric este printre prreferatele mele. Chimionul, coriandul cu ghimbirul, usturoiul și ceapa se combină perfect într-un gust puternic. Bineînțeles că îl poți folosi ca o granitură la ceva carne simplă pe grătar, dar să știi că îl mănânc la fel de des și singur având în vedere că e foarte, foarte sățios.
Orezul trebuie musai să fie cu bob lung sau basmati. Cat despre fiert, eu sunt leneșă. Spăl orezul bine bine apoi îl pun cam într-un litru de apă (2 portii – 125 de grame) și după ce dă un clocot îl mai lăs cam maxim 10 minute, depinde de orez aici. Îl scurg, îl lăs la aburit (scurs deasupra chiuvetei) si după ce scapă de majoritatea apei îl pun în tigaie la prăjit.
Rețeta asta merge și mai bine dacă ai orez prăjit de o zi înainte. Ăla e cel mai bun orez pentru prăjit, sau stir-fry cum s-ar spune. Dacă dorești să aibă culoarea galbenă aprins trebuie să pui cam o jumătate de lingurință rasă de turmeric în apa în care fierbi orezul. Asta e cheia.

La fel aici va trebui să ai grijă și de ceapă. De obicei lăsam ceapa să nu prindă culoare, dar nu și în cazul ăsta. Vrem aproape să o ardem, să fie maro închis pe margini și crocantă. Cât despre spanac, acolo e mult mai ușor. Merge de oricare proaspăt, coongelat tânăr (baby) numa’ frunze să fie.
De ce ai nevoie pentru 2 persoane:
- 125 grame de orez basmati
- 1/2 lingurință rasă de turmeric
- 1/2 linguriță rasă de chimion
- 1/4 linguriță rasă de coriandru
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi
- ghimbir proaspăt, cam 3 cm
- 1 mână mare de spanac proaspăt – sau 3 cuburi congelate de spanac frunze
- 1 morcov
- ulei, sare, piper
Cum se face:
- Se fierbe orezuul după cum v-am povestit mai sus, apoi se lasă la scurs. În apa de la orez se pune 1/2 de linguriță de turmeric.
- Se taie ceapa peștișori și se călește în 2 linguri de ulei și un praf de sare la foc mediu.
- Când ceapa începe să devină ușor maronie se adaugă usturoiul și ghimbirul dat prin razătoare. Se pune coriandrul și chimionul și se amestecă. Dacă e nevoie se poate adauga o lingură de ulei.
- Se adugă spanacul și morocovul tăiat fâșiuțe și se amestecă preț de 1 minut.
- Se pune orezul și se potrivește de sare. Poftă bună să aveți!
