Skip to main content

Rețeta asta am descoperit-o datorită Vivianei și a minunatului ei blog cu un nume la fel de minunat Moods and Cravings. E a venit cu ideea minunatul mic dejun cu brânză smântână,ceapă și alte minunății pe care le găsești în detaliu pe blogul ei.

Eu am adaptat-o și pot spune cu mâna pe inimă că are gust de copilărie. Dar o copilărie nițel mai rafinată. Eu am crescut cu bunicii și Bica, sau Tanti Bica cum îi spune lumea într-un efort de a fi politicoși, neștiindu-i ce-i drept adevăratul ei nume, nu prea cocea foarte des pâine. Așa că trebuia să mă mulțumesc cu pâine de comerț, uneori mai bună, uneori mai proastă depinde cum prindeau.

Mic dejunul era compus în mare parte din tartinuțe, acel platoaș pe care sunt sigură că îl cunoașteți mult prea bine. Dar uneori pâinea aia strica toată magia, inclusiv toată straduința buicului meu de a taia felia in pătrațele mici pe care să le pot mânca cu furculița de aperitiv. Ei bine, ei făceau și această cremă de brânză cum îi spuneau, sau „Almette de casa” cu ceapă verde și mărar. Și era al naibii de bună. În mare parte și pentru că slăbiciunea bunicii a fost smântâna grasă, care e aproape de budincă. Când luai o lingură nici gând să se prelingă.

Pentru brânza cu smântână trebuie să recunosc că nu am folosit brânză de vaci și smântână, ci o cutiuță de brânză Făgăraș. Am renunțat la ceapă, doar datorită faptului că mă (scuzați expresia) porcisem aseară și doream ceva mai ușor pentru papilele mele gustative și pentru al meu stomac.

La fel de important este și oul. Trebuie, dar trebuie! să aibă marginile crocante. Gălbenuș curgător, marigini crocante. Altfel nu se poate. Jur. Problema este că tu deja ai o brânză moale cu o textură ușor granulară, daca mai adaugi un ou poșat, o să ai impresia ca mănânci un terci. Asa că vei da acea textură prin marginile crocante, dar nu arse ale unui ochi.

Și acum sa vorbim și de elementul special care face totul: verdețurile. Eu am dat peste niște mentă nu foarte puternică, așa ca am pus cam 10 frunzulite mici. Daca iei cea din comerț, verde aprins cu un miros foarte intens și puternic, folosește 2 frunze de om. La fel și cu mărarul. Precum menta, este un condiment puternic de care dacă faci abuz nu va mai completa brânza, ce o va estompa . Ceea ce vrem de la orice fel de mâncare, nu doar de la ăsta e un echilibru între toate aromele.

De ce ai nevoie:

  • 100gr brânză cu smântănă
  • 10 frunze de mentă, depinde de intesitatea lor; dacă sunt puternice, folosește jumătate
  • 3 fire mici de mărar
  • 1 ou
  • sare, piper
  • ulei

Cum se face:

  1. Se amestecă brânza cu smântână cu ierburile tăiate mărunt, apoi se potrivește de sare și piper.
  2. Intr-o tigaie se incinge uleiul. Se adaugă oul și se lasă la foc mic. Când începe să prindă culoare pe margini, se ia uleiul din tigaie și se toarnă pe deasupra oului, cu grija ca să nu se albeasă gălbenușul. Dacă nu faci asta vei avea un ou ars la fund și nefăcut la suprafața.
  3. Se pune oul pe deasupra și se servește cu pâine prăjită.
  4. Poftă bună!

Leave a Reply