Dacă tot se apropie sărbătorile de iarnă, am zis că anul acesta mă pun pe treabă cu idei pentru seri friguroase de Crăciun. Cu toate că până acum nu prea am fost atrasă de bucătăria românească, am zis totuși să începem cu ceva aproape de casă.

Așa că am făcut un mix cu condimente de pe alcouri cu care suntem tare obișunuiți, dar totuși nu le folosim atât de des. Cel puțin în a mea familie și prin zona Moldovei, sunt oameni rușinoși cu frică de a condimenta mâmcarea. Așa că eu am luat boia afumată, cu care putem să ne punem de acord că o găsmin în fiecare casă. Poate nu cea afumată ce-i drept, dar cea dulce sigur dai de ea. Am mai pus chimen și oregano, cel din urmă nefiind așa des întalnit pe la bunici. Noi suntem mai atrași de fratele său, măghiranul, pe care puteți să îl folosiți cu succes în mixul acesta. Mie îmi place să piște puțin, așa că am adăugat nucșoară. Zahărul îndulcește tot și face carnea să se rumenească frumos, iar piperul nu putea să lipsească din toată ecuația asta.
Mixul de mai sus l-am dat prin râșniță, sau un blender mai micuț până când a ajuns o pudră fină. Cantitățile de mai jos mi-au ajuns pentru o bucată de pulpă de juma’ de kilogram așa că ajustați la dimensiunea cărnii. Să nu te zgârcești. Trebuie să fie o crustă de condimente și să învelească carnea uniform.
Pentru amestecul de condimente:
- 2 lingurițe de oregano
- 2 lingurițe de semințe de chimen
- 2 lingurințe de boia afumată
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de piper
- 1/4 – 1/2 de linguriță de nucșoară
Pulpa de porc am ținut-o în apă cu sare aproximativ o oră. Acesta este regula de aur după care mă ghidez când gătesc porc. Cel puțin 30 de minute lăsat în soluție salină, la frigider. La 500ml de apă, pun o lingură de sare. Astfel carnea de porc, va fi fragedă și se va găti superb. După ce o clătești, o usuci cu un prosop și o freci bine cu mixul de condimente.
Într-o tavă o pui pe felii mari de ceapă. Dacă vrei să nu ai o friptură arsă la fund, trebuie să o așezi pe ceva. Ceapa e preferata mea. Se va carameliza superb cu aroma porcului. Deasemenea, pulpa nu prea are grăsime, așa că va trebui să o ajuți. Eu pun unt din plin pe deasupra, dar ar merge și niște bucățele de slăninuță, tăiate subțiri de să vezi prin ele.

O lași până când ajunge cam la 62 de grade înăuntru. Spre exemplu pentru cărnița mea eu am lăsat-o cam 40 de minute la foc mediu spre mic. Depinde mult de grosime, dar o regulă la mușchiulețul de porc e de aproximativ 30 de minute per jumătate de kilogram.

Pentru o fripturică de două -trei persoane ai nevoie de:
- 500 grame de pulpă de porc
- 2 linguringi din amestecul de mai sus
- sare din plin
- ceapă pentru a așeza carnea
- 3- 4 cubulețe de unt sau felii de slănină subțiri
Cum se face:
- Se lasă carnea la marinat în apă cu sare. La 500ml de apă se puen o lingură de sare.
- Dupa minim 30 de minute se clătește, usucă cu un prosop e bucătărie și se freacă bine cu mixul de condimente,
- Se pune pe felii de ceapă și se adaugă bucătele de unt pe friptură.
- Se lasă la foc mic spre mediu 40 de minute.
- După ce se scoate din cuptor carnea se lasă minim 10 minute înainte de a o tăia. Preferabil pe un fund de lemn.
- Poftă bună să aveți!
