Skip to main content

Vedeam această rețetă clasică mai peste tot, dar tot nu aveam tragerea de inimă să o fac. Am încercat-o odată într-un restaurant și zama ce am primit-o cu niște cepe destul de cruduțe și de un roșu neobișunuit, de zici că ar fi pus sfeclă în ea m-a lăsat un pic sceptică. Recent tot mi se făcuse poftă de o supă, și sincer mă tot gândeam că ce fel de „foodie” sau „blogger” sunt eu fără să încerc acestă rețetă clasică măcar o data.

Baza acestei delicios fel este supa de vită. Dacă ai așa ceva prin congelator sau o faci tu, felicitări! Eu nu am avut nici răbdarea, nici timpul să o fac așa ca am folosit cubulețe. Da da, cubulețe de vită. A ieșit surprinzător de delicoasă, dar trebuie să încerc cu „the real deal”. Poate când trec pe acasă, că știți cum sunt mamele: parcă au timp pentru toate. Inclusiv să facă supă de vită.

Dar de gust chiar nu v-am vorbit. Pff… și încă ce gust domn’le. Parcă ai vrea să fie zăpadă afară când o mănânci. Să fim clari: aceasta nu este o supă obișunuită, și în nici un caz una ușoară. Cel mai important de reținut este că trebuie neapărat să o servești cu pâine și brânză. Nu are nici un farmec fără. Totul sta in topping, parol!

Pentru cam 4-6 porții ai nevoie de:

  • 1 kg ceapă galbenă
  • 1 litru (până la un litru jumătate de supă de vita, în funcție de consistența dorită) – Eu am dizolvat un cubuleț jumătate în 1.25 litri apă
  • 2 căței de usturoi
  • 25 gr unt
  • felii de pâine
  • 50 – 100 gr de brânză tare. Eu am folosit Cheddar, traditional se foloște Gruyere, dar merge și cașcavalul
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 lingură oțet balsamic, sau de mere sau un gât de vin alb
  • 1 lingurință cimbru uscat
  • sare, piper

Instrucțiuni:

  1. Se ia ceapa și se taie peștisori. Eu am folosit un robot de bucătarie.
  2. Se încinge într-o oală (eu am folosit una de 2l) untul și se pune ceapa cu o linguriță de sare. Va părea multă ceapa. E bine. Se amestcă puțin și se acoperă. Se lasă pe foc mic cam 30 de minute până când ceapa capătă o culoare maronie. Este foarte important să gătești ceapa bine, dar să nu o arzi sau prăjești.
  3. Se adaugă lingurița de zahăr împreună cu oțetul sau vinul. Se amestecă și se mai lasă un minut.
  4. Se adaugă supa, cimbrul uscat și se lasă pe foc cam 30 de minute.
  5. Se potrivește de sare.
  6. Se pune în castronele care sunt rezistente la căldură. Se pune pâine prăjită bine pe deasupra superi și se presoară cu brânză rasă.
  7. Se dau la grill până când brânza se topește și se servește cu piper. Poftă!

 

Leave a Reply