Trebuie să recunoaștem că în ultimul timp murăturile s-au relansat și revin ușor, ușor în centrul atenției. Noi nu prea am simțit această ușoara decădere a lor, având în vedere ca sunt nelipsite din cămara oricărei mame/bunicii/mătuși. Dar în loc să ne suflecăm la mâneci și să ocupăm bucătaria timp de trei zile pentru operațiunea „murături”, vă dau o idee mai bună. O salată de murături gata în 30 de minute.
„Murături” este un pic cam impropiu spus, sau cel puțin nu sunt ca cele cu care suntem îndopați obișunuiți de mici. O salată ușor acidă, dulce și pișcătoare care merge de minune cu cotletul de porc. Pe el l-am făcut la fel de simplu, numai că am folosit un amestec de condimente indonezian „goreng”( prăjit) ce conține următoarele: paprika, chilli, usturoi, ceapa, coriandru, cayenne, piper alb, tumeric,chimen, ghimbir, galangal, lemongrass. Este recomandat pentru stirfry-uri dar eu am frecat ambele cotlete cu el. Știu că nu este un ingredient comun, dar puteți face o marinată din majoritatea ingredientelor de mai sus. Puteți sa omiteți lemongrass-ul pentru că, drept să vă spun, eu nu prea l-am simțit.
Ah..oțetul este foarte important. Dacă folosiți de mere, diluați-l în mai puțină apă. Gustați amestecul, ar trebui să fie ușor întepător.
Pentru 2 persoane aveți nevoie:
- 2 cotlete de porc
- 3 lingurițe de amestec de condimente – vezi mai sus (sau curry)
- 1/2 linguri de zahăr
- 50 ml de oțet
- chili
- sre, piper
- 1 castravete mic
- 1/2 ardei gras
- 1 ridiche
- 1 castravete mic
- 1 ceapă verde
- foi de salată/ verdețuri
- alune caju
- 1 – 2 linguri de ulei
Instrucțiuni:
- Cotletele de porc se lasă la temperatura camerei în apă cu sare pentru cel puțin 30 de minute. În 250ml de apă se pune o linguriță mare de sare – asta va frăgezi carnea. Se pot adăuga și condimente.
- Legumele se feliază subțire: ridichea și castravetele rondele iar restul peștișori.
- Se amestecă 200 ml de apă cu zahărul, oțetul, chili și un praf de sare. Se amestecă la foc mic până zahărul se dizolvă. Nu trebuie sa fiarbă – ușor calduță.
- Se toarnă peste legume(să le acopere) și se lasă 20 de minute.
- Cotletele de porc se usucă și se freacă cu amestecul de condimente. Se prăjesc în uleiul încins. În funcție de grosime se lasă cam 3 -4 minute pe fiecare parte.
- Salata se scurge, se amestecă cu salată (eu am folosit valeriană) și se presoară cu alune caju și două linguri din lichidul rămas. Poftă bună!