Tradiţional, tarte tatain sau binecunoscuta prăjitură întoarsă, se face cu mere. Dar asta nu înseamnă că e musai. Eu am încercat cu sfeclă la borcan şi pot spune că mi-a ieşit o minunăţie! Lejer servită că fel principal, va mulţumi vegetarieni… şi nu numai.
Pentru o tartă de dimensiunii medii:
- 50 de grame telemea
- 1 borcan de sfeclă (rondele ~750g)
- o foaie de aluat de foietaj
- 1 ceapă mare
- 1 linguriţă de zahăr
- 2 linguri de vin sau o linguriţă oţet din vin
- 4 linguri de ulei
- sare, piper
Instrucțiuni:
- Sfecla se scruge apoi se stropeşte cu ulei şi sare şi se dă la cuptor, pe o faie de copt pentru aproxiamtiv o ora.
- Cam cu 10 minute înainte de a fi gata, ceapa se taie peştişori subţirei şi în doua linguri de ulei şi puţină sare si se prăjeşte la foc mic.
- Când începe să se caramelizeze se adaugă vinul şi zahărul. Apoi se adaugă sfecla se amestecă bine şi se mai lasă 2 minute.
- Într-un vas de sticlă, sau o formă de tarta unsă se pune sfecla, apoi se acoperă cu foietaj. Se dă la cuptor cam 20 de minute, sau până când foietajul este gata. Se întoarce şi bam! prăjitură-i gata. Se pune telemea pe deasupra și se împarte cu cei dragi