Skip to main content

Dacă îți place kimchi și vrei și tu să îl faci în casă, să știi că e destul de simplu, Trebuie doar să fii sigur(ă) că ai ingredientele necesare la îndemână.

Rețeta de mai jos este adaptată si e fix pe gustul meu, adică nițel mai iute și mai parfumată. Și mai simplă. Spre exemplu nu folosesc pastă de creveți uscați, pentru că nu e un ingredient pe care îl am în cămara mea mereu. În schimb fulgi de chili gochujaru găsești merei.  Nu îmi place să adaug faină de orez care hrănește fermentul și îi dă o cremozitate, pentru că îl prefer mai clar(nu am găsit cuvânt mai bun să îl descriu). Și pentru că sunt leneșă.

Am pornit de la rețeta lui David Chang din cartea Momofuku și am adaptat-o pe parcurs. Iți recomand să faci și tu asa. Pornește de la rețeta de bază, fă-l o dată și ajustează după gust. Eu am pus primăvara și leurdă și a ieșit super usturoiat. Divin.

Dacă vrei un kimchi ca la mama lui acasă îți recomand pe cei de la Kimchi UAU. Fac un kimchi de te dă pe spate de bun ce e.  Paul și Anca, doi drăguței și jumătate fac in propriul laborator un ferment extraordinar. Pentru comenzi drop them a DM. Dacă nu mă crezi, încearcă-l la Meron, pentru că folosesc in danish pastry kimchi de la ei. Da da, în Meronul din Platinia, Cluj.  

Revenind la kimchi-ul nostru:

Ai nevoie de:

  • 1 varză napa (varză china) medie
  • 2 linguri de sare grunjoasă sau sare de mare (să nu fie fină)
  • 2 linguri de zahăr alb
  • 80gr de zahăr alb
  • 15 felii de ghimbir subțiri
  • 20 căpățâni de usturoi
  • 50gr gochujaru – schimbă cu 30 dacă nu dorești așa picant
  • 6 linguri de sos de pește
  • 4 linguri de sos de soia
  • 1/2 de măr sau pară (poți pune și ambele)
  • 1/2 ceapă alba medie (să nu fie foarte mare)
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 morcov micuț
  • 1 gulie medie

Cum se face:

Sărează varza pentru kimchi

  1. Cu o seară înainte se pregătește varza. Se taie pe jumătate, și dupa în bucăți cam de jumătate de deget.
  2. Se pune într-un bol și se presoară pe deasupra cu 2 linguri de sare grunjoasă și 2 linguri de zahăr.
  3. Se acoperă și se pune la frigider pentru cam 10-12 ore. Eu o pregătesc cu o seară înainte și o scot dimineața.

Pregătește maglavisul pentru kimchi

  1. Intr-un blender se pun ingredientele pentru sos și se face o pastă. Dacă e prea groasă poți pune 1-2 linguri de apă.
  2. Ingredientele pentru sosul de kimchi sunt:
    • 80gr de zahăr alb
    • 15 felii de ghimbir subțiri
    • 20 căpățâni de usturoi
    • 50gr gochujaru – schimbă cu 30 dacă nu dorești așa picant
    • 6 linguri de sos de pește
    • 4 linguri de sos de soia
    • 1/2 de măr sau pară (poți pune și ambele)
    • 1/2 ceapă alba medie (să nu fie foarte mare)

Fă kimchi

  1. Se scurge varza foarte bine de apă.
  2. Se taie morcovul fâșii subțiri, ceapa verde pe lungime și gulia tot fâșii subțirele
  3. Cu o mănușă se amestecă varza cu maglavais si cu ceapa verde, morcovul și gulia.
  4. Se pune în borcane de sticlă, curate și de preferat sterilizate și se lasă libere cam 2 degete.
  5. În funcție de sezon se lasă la fermentat în cămară (loc întunecos) între 7 și 14 zile. Vara o lăs 14.
  6. După ce ajunge la gradul de fermentare dorit, se dă la frigider. Poffftăăăă!

 

 

Las aici responsabili pentru KIMCHI UAU

Leave a Reply