Skip to main content

Clătita cu dovlecel e o variantă diferită a binecunoscutelelor chifteluțe. Numa’ că după umila mea părere, asta îs mai bune, sau cel puțin mai pe gustul meu. Am testat-o de vreo 3-4 ori și e absolut divină. (Nu doar pe mine, de obicei îmi oblig și apropiații să guste mai tot ce încerc. )

Trebuie sa ai niște dovlecei românești buni pe care să îi lași vre 10 minute la scurs, după care să îi amesteci cu ou, faină și pe lângă altele ulei de susan și 5 condimente (five spice). Dacă nu ai five spice, îl poți înlocui cu piper, deși să știi ca are o aromă foarte specifică care le va face să aibă un gust umami. Nu știu cum altfel să îl descriu, doar să vă conving să aveți o punguță de five spice prin casă că prinde bine. Five spice cuprinde cele toate 5 gusturi și e făcut din anason, cuisoare, scortisoara, piper sichuan si fenicul.

Un alt ingredient care va ajuta și la sos este uleiul de susan. Cred că scriu asta în fiecare post, dar este esențial să fie cel prăjit și nu presat la rece.

Pentru o clătită cu dovlecel ai nevoie de:

Pentru clătită:

  • 1 dovlecel mediu
  • 1 ou
  • 2 linguri de făină
  • 1 ceapă verde
  • 1 linguriță rasă de five spice (5 condimente) – înlocuieste cu piper
  • câteva picături de ulei de susan – dacă nu ai adaugă niște susan prăjit sau omite
  • sare

Pentru sos (ajunge pentru 3 clatite):

  • 3 linguri sos de soia
  • cateva picături de ulei de susan
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de oțet de mere ( să nu fie un oțet tare)
  • chili sau siracha dacă îl preferi iute

Cum se face:

  1. Se rade dovlecelul folosind partea mare a răzătorii, se sărează și se lasă 15 minute.
  2. După ce a lpsat apa se strange în pumn destul de bine (încercăm să scoatem apa din el) și se pune ăntr-un castron
  3. Se mai adaugă puțină sare dacă crezi ca e necesar, oul, ceapa verde tăiată mărunt și 1 linguriță de five spice și se amestecă bine.
  4. Apoi se toarnă toată compoziția peste făină și se amestecă ușor până când făina e încorporată. Nu amesteca prea mult, nu vrei să activam glutenul.
  5. Facem sosul: amestecăm toate ingredientele.
  6. În o tigaie de teflon se încinge 1 lingură de ulei neutru (floarea soarelui) și folosind o spatulă se nivelează clătita. Compoziția nu va fi foarte apoasă, de asta trebuie să o întindem.
  7. Lasăm la foc mediu cam 3 – 5 minute, până când devine aurie, apoi o intoarcem și o mai lăsam 2.
  8. Se servește alături de sos. Poftă!

Leave a Reply