Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Skip to main content

Înca nu am cunoscut pe nimeni căruia să nu îi placă salata de vinete. Și sincer, nici nu cred că aș vrea. Să nu crezi că acum încerc să îți prezint o variantă îmbunătățită de salată pentru că știm cu toții că nimic nu se compară cu cea făcută de mame și bunici, cu vinete coapte vara pe aragaz sau și mai bine, la foc în curte, tocate cu acel cuțit de lemn să nu se oxideze și frecate cu răbdare. Să nu mai spunem de maioneza de casă, un ou fiert și unul crud cu o linguriță de muștar.

Dar dacă tot aveți vinete coapte pe la îndemână ar fi păcat să nu contopim noul cu vechiul, adică hummusul cu vinete coapte. Va trebui să ajustăm puțin cantitățile, să fim mai darnici cu uleiul, zeama de lămâie și în special cu usturoiul. Vinetele dau hummusului o textura fantastică, mai densă și aerată în același timp. Seamănă foarte puțin cu textura unui mousse, dar e demențial. Eu am foloșit clasicele ingrediente chimion, dar dacă nu ai eu zic să mergi tradițional cu niște cimbrișor și boia. Cu ceapa aia tăiata pe deasupra, doar minunății pot ieși.

Ingredientul principal este tahini, acea pastă de susan. Dar dacă nu o ai, eu folosesc ulei de susan cu același succes. Gustul este mai intens așa că pune o linguriță și după gustă. De nu e îndeajuns, mai pune o linguriță și după gustă.

Ai nevoie de:

  • 1 conservă de năut
  • 1 vânătă coapă
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 1-2 linguri de tahini sau ulei de susan
  • 1-2 căței de usturoi
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 1/2 lingurință chimion
  • sare, piper
  • ceapă, pătrunjel, boia pentru decor

Cum se face:

  1. Se scurge năutul și se pune în procesor. Se lasă la viteză mare să se facă o pasta. Dacă se prinde de margini, se oprește și se curăță. Procesul durează cam 5 minute. Trebuie să ai rabdare.
  2. Se adaugă usturoiul, sarea, chimionul, zeama de lămîie și se mai lasă cam un minut până când se formează o pastă omogenă.
  3. Se adaugă vânăta coaptă și se dă drumu la procesor. Se adaugă uleiurile, lingură cu lingură.
  4. Când totul este omogen se gustă și se potrivește de sare, lămâie.
  5. Se pune boiaua, ceapa și pătrunjelul și se servește. Poftă bună să aveți!

Leave a Reply

Close Menu