Dacă nu mai știi ce să faci din cartofii noi poți încerca să îi arunci în cuptor alături de niște măsline parfumate. Nu mai știu unde am dat de rețeta asta minunată dar am făcut-o deja de 3 ori și pot să spun că pe lângă faptul că îți umple bucătăria de un miros demențial au și o textură faină; crocanți al exterior și cu un miez de cartof copt. Merg foarte bine ca o garnitură, dar eu mă dau în vânt dupa ei așa simpli alături de o salată clasică de vară. La noi în casă salata clasică de vară însemnă salată românească, ceapă verde și ridiche toate înecate în ulei și oțet de mere cu un strop de sare. Atât! Fără alte ierburi aromate, fără piper. Și uleiul musai de floarea soareului. E un delicu.
Cat despre rețetă nu e nimic revoluționar să știi. Speli cartofii după care îi fierbi. Adaugi condimentele și la cuptor pentru 20 de minute sau până capătă așa o crustă, având însă grijă să nu îi usuci. Și cam atât! Mai jos ai rețeta pentru o tăviță mică de împărțit în 2-4, depinde cum îi serviți.
Ai nevoie de:
- 500gr cartofi noi
- 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 pumn de măsline
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 linguriță cimbru uscat, sau chiar 2
- sare, piper
Cum se face:
- Se spală cartofii noi și se pun la fiert întregi și în coajă cam 20-30 de minute, până când intră cuțitul ușor în ei.
- După ce au fiert, se scot și se taie în 2, 4 sau chiar depinzând de mărime.
- Într-un castron se pun cartofii și se adaugă uleiul, oțetul sarea, piperul și cimbrul și se amestecă bine.
- Se pune o foaie de hârtie de copt într-o tava și se pun cartofii îngrămădiți, măslinele și se apasă bine cu o spatulă. Să îi strivești nițel.
- Se lasă cam 20 de minute în cuptorul încins pânp când au prins o culoare aurie și o mică crustă. Poftă să aveți!
