Eu sunt absolut îndrăgostită de rețeta asta. Iubesc vinetele, dar preferatele mele de când eram mică erau cele coapte proaspăt scoase de pe flacără și decojite. Nu zic, salata de vinete e bună, dar trebuie să încerci să mănânci și o vânăta coaptă mai ales în combinația asta. Textura e divină și aroma e acolo.
Singurul lucru esențial este ca vânăta să nu fie plină de semințe sau amară. Nu vei găsi nici o plăcere în rețeta asta iar cu fiecare gură o să ți se pară și mai oribilă. Serios.
Cât despre coptul vinetei nu e mare filozofie, cu siguranță ai văzut-o pe mama ta facând asta. Flacară deschisă, pui vânăta pe argaz, o întorci de 2, 3 ori până când este toata moale. S-ar putea ca vinetele să lase zeama e ok. Nu uita să îți pui niște hârtie de staniol pe argaz, daca nu vrei mizerie. După ce ai scos-o învelește-o în niște hârtie de copt pentru 2 – 5 minute. Se va curăța mai ușor. Daca ai grill la aragaz, și mai bine. O pui direct sub flacară.
Ai nevoie de:
- o vânăta tare, medie
- 2 linguri de iaurt grecesc
- sare, piper
- ulei de măsline (eu prefer extravirgin)
- verdețuri
- 1 cățel de usturoi – opțional
Cum se face:
- Se întinde iaurtul grecesc pe o farfurie. Poti să îl amesteci cu un vârf de usturoi pisat (un vârf nu mai mult)
- Vânăta copată curățată se lasa 1 -2 minute la scurs. Se pune în farfruie.
- Se stropeste cu ulei de masline, sare piper și niște pătrunjel. Poftă bună să ai!