Now Reading
Vinete la steamer cu ulei aromat

Vinete la steamer cu ulei aromat

Când eram un pui de om eram tare pretențioasă la mâncare. Printre felurile mele preferate se numărau cartofii prăjiți cu șnițel, pulpe la ceaun cu cartofi natur și “pireu”(așa cum era cunoascut pe meleagurile Iașului și a Moldovei deopotrivă) cu piept de pui la grătar. Prima mea gură de salată de vinete a fost în clasa a 6-a. Imediat cu am simțit aroma fumului și senzația ușor pișcăcioasă inundându-mi toată cavitatea bucală am fost cuprinsă de două sentimente la fel de puternice: fericire și nerușinare. Mă simțeam ca un explorator descoperind un tărâm nou și mă îngrozeam la evocarea nenumăratelor dăți când mi se servea salată delicioasă de vinete și eu, copil prost fiind, culegeam doar roșiile de pe deasupra, mama scuzându-mi de fiecare dată gestul. Dacă în acel moment mi-ai fi dat o mașină a timpului m-aș fi întors, fără să clipesc și aș fi înfulecat pe nerăsuflate toate platorile puse în fața mea decorate decandent cu maioneză sau cu roșii trandafir.

Acum pot spune că vânăta este leguma mea preferată. Recunosc, trebuie să îi dai atenție și să fii cu grijuliu/ie cu ea având în vedere că e tare mofturoasă. Ori rămâne negătite, ori se înbibă pe nesăturate cu ulei sau și nici să nu pomenim că dacă vrei să o faci pe gratar e mai grea ca o bucată de vită. Cine nu știe despre ce vorbesc, amintește-ți de ultimul grătar când cineva a fcut vinete si ori erau carbonizate ori crude. Dar bune sigur nu.

Fiind pasionată de mâncarea asiatică am descoperit că ei fac vânăta la abur. Ca idee nu pot spune ca am acceptat-o ușor. O legumă care reține o cantitate serioasă de apă să o pui la steamer? Nu concepeam. Dar am încercat. Tacticos, am tăiat vânăta pe lungime apoi bastonașe groase cam de două degete. Apoi am sărat-o și am lăsat-o pentru 15 minute, dar sincer mărturisesc că nu tot timpul fac asta. Doar când vreau să mă dichisesc. După am înșirat bucățelele în cele trei compartimente supraetajate și ăn 30 de minute, chiar 40 vânata capătă o textură aproape cărnoasă. Înainte să le înec într-un sos aromat eu mănânc vreo 3 -4 doar cu sare, e atât de curată aroma încât nu îți doresști mai mult.

Pentru două persoane ai nevoie de:

 • 2 vinete
 • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
 • 3 căței de usturoi
 • 1 bucată de ghimbir cât unghia mare
 • 1 linguriță semințe de susan
 • 2 cepe verzi
 • 1 linguriță de chili sau ardei iute
 • sare

Cum se face:

 1. Vânăta se spală și se lasă la sprat pentru 20 de minute. Nu e obligatoriu.
 2. Se pune în steamer pentru 30 – 40 de minute.
 3. În o tigaie se încinge uleiul la foc mediu spre mic . Se pune ghimbirul și usturoiul tocate mărunt alături de semințele de susan și chili. Se aromatizează uleiul, amestecând încontinuu. Daca e pre puternic, sau sfârie prea tare se ia tigaia de pe foc.
 4. Se toarnă peste vinete. Se potrivește de sare și se pune și ceapa verde tăiată mărunt. Pofta bună!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top