Now Reading
Stir fry de cartofi cu piper sichuan

Stir fry de cartofi cu piper sichuan

“Chinezescul” cum i se spune pe la noi, este bucataria mea preferată. Desigur ca în ultimii ani am învățat să fac diferențele dintre japonez și chinezesc, vietnamez și tailandez și chiar să descopăr că și coreeni au un sushi al lor pe nume kimibap, ceva mai generos și mai ca o shaorma.

Pe măură ce am călătorit si experimentat am observat că există un alt fel de bucatărie chinezească cu mâncăruri mai puțin îndulcite și care nu au o cantitate exagerata de sos de soia și amindon. Am observat gusturi diferite, nuanțe de arome. Și uite așa am dat și peste rețeta asta. Într-o seară realizasem că nu mâncasem nimic cu cartofi ori de câte ori “dădeam un chinezesc”.

Apertivul ăsta se bucură de o mare popularitate în China, dar din păcate nu prea îl găsești pe la noi, sau nu am căutat eu destul de bine. Este o rețetă relativ simplă dar are două ingrediente esențiale: piperul sichuan și oțetul negru chinezesc. Piperul sichuan nu este înrudit cu piperl alb și din păcate nici cu cel negru. Are o aromă distinctă și prin faptul că arometizezi uleiul cu el dă un profil de gust foarte complex. Cam la fel este și cu oțetul negru chinezesc. Însa google ne ajută aici și ne spune că am putea să îl substituim cu cel balsamic sau din malț.

See Also

De ce ai nevoie:

 • 2 cartofi mari
 • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
 • 7-10 boabe de piper sichuan
 • 1 ardei iute mic uscat
 • 1 ceapă verde
 • 1 fâșie dintr-un ardei gras (maxim 10 feliuțe juliene)
 • 1 cățeș de usturoi
 • 1 feliuță de ghimbir
 • sare, zahăr

Cum se face:

 1. Cartofii se taie julienne cu ajutorul unui curățător de legume (vezi aici). Se lasă în apă rece pentru minim 20 de minute și ideal 1 oră.
 2. Se taie usturoiul și ghimbirul mărunt și ardeiul iute uscat (întreg).
 3. Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun boabele de piper sichuan. Se lasă cam 1 minut având grijă să nu își schimbe culoarea în negru, deoarece vor căpăta un gust amar.
 4. Boabele de piper se scot și se adugă usturoiul și ghimbirul. Se amestecă puțin apoi se pun cartofii.
 5. Se adaugă jumătate de lingurință de sare și jumătate de zahăr și se învârte virguos pentru cam 1- 2 minute. Dacă îți plac mai moi lasă-i cam 5 minute.
 6. Se adugă o lingură de oțet, ardeiul tăiat juliene și ceapa tăiata oblic.
 7. Dupa 2 minute, se gustă se potrivește de toate cele și se servește.
 8. Poftă bună!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top