Now Reading
Sfeclă la cuptor cu telemea

Sfeclă la cuptor cu telemea

Știu că trendul cu sfecla a trecut de mult, dar abia acum am dat și eu de un cuptor bun și am înteles tot “hype-ul”. E bună al naibii. De te lingi pe degete. Mai ales rețeta asta de mai jos de sfeclă la cuptor cu telemea sărată și un sos de verdețuri numa’ bun.

Nu știu dacă și la voi a fost la fel, dar de când eram țâncă (femininul de la țânc) iarna era mare tevatură cu datul sfeclei prin răzătoare. Și la noi în casă doar asta se făcea, de prin decembrie se răzăleau cantități industriale de sfeclă împreună cu câteva cotoare de hrean, după care sfecla dispărea complet din conștiința colectivă a familiei Boboc.

Tot timpul am privit sfecla ca o legumă care face mult prea multă mizerie, pătează prea tare și care nu se merită. Nimic mai fals. Cu mănușile cu care spăl vasele (galbene ca a lui mama lui Dexter) decojesc una-două sfecla, o tai și gata. Bag la cuptor unsă bine cu ulei de floarea soarelui și o las cam 45 de minute maxim. Timpul depinde de cum îți place să tai sfecla. Mie îmi place feliuțe ca să-i vad inelele. Cel mai important este sa o lași sa se rumeneasca puțin la exterior. Vrei sfeclă la cuptor, nu sfeclă fiartă.

See Also

Pentru 2 persoane ai nevoie de:

 • 2 sfecle mari
 • 100 gr telemea
 • pătrunjel cam 5 fire
 • mărar cam 2 fire
 • 1 fir mic mic de ceapă verde
 • ulei de floarea soarelui
 • un strop de lămâie sau oțet
 • sare, piper

Cum se face:

 1. Se taie sfecla felii și se unge cu ulei și sare.
 2. Pe o tavă se așează distanțate feliile și se dau la cuptor: 180 de grade, 30-45 de minute, raftul din mijloc. Dacă aveți cuptor cu gaz, treapta medie.
 3. Se toacă mărunt ceapa verde, pătrunjelul și mărarul și se amestecă cu un vârf de sare (nu pune mult dacă telemeaua e sărată), piper și un strop mic de lămâie.
 4. Când sfecla este gata se amestecă cu temeleaua sfărmată și sosul delicios.
 5. Poftă bună!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top