Now Reading
Risotto verde cu leurdă, ceapă verde și busuioc

O să sune al naibii de siropos ceea ce urmează să zic, dar orezul ăsta are gust de primăvară. E ca o supică cu verdețuri proaspete care te învigorează dar în același timp te și încălzește pe dinăuntru. Serios!

Eu cu leurda nu m-am înțeles bine la început. Mi-a trebuit cam un sezon de încercări și experimente pentru a găsi rația de aur. Când pui leurdă în exces parcă totul capătă un gust de iarbă proaspăt cosită, și oricât mi-ar placea mirosul nu vreau aroma asta în mâncarea mea. Iar când pui prea puțin, e cam degeaba toată treaba.

Risotto-ul ăsta e ca oricare altul, același proces cu mențiunea că la sfârșit în loc să amesteci brânza, pui un piure verde făcut din busuioc, leurdă și ceapă verde. Asta e secretul. Ar fi ideal să stingi orezul cu un gât de vin înainte de a adăuga supa, dar eu nu am avut la îndemână și tot a ieșit foarte bun. Și da, l-am făcut cu un cubuleț de supă. De câte ori îl folosesc mă gândesc la mama cum folosea vegeta în orice și parcă mă rog să nu mă transform în ea. Dar supă proaspătă de pui tot nu am avut la îndemână

Pentru două persoane ai nevoie de:

Rissoto:

  • 1 căniță de orez cam 150gr
  • 4 căței de usturoi
  • 1 ceapă medie
  • 600 – 800 ml supă de pui (1 cub de supă instant dizolvat în apă fierbinte)
  • ulei
  • unt – un cubuleț
  • cheddar, parmezan – opțional

Sos verde:

  • 6 frunze de busioc cu tot cu tulpină
  • 4 frunze de leurda
  • Cozile verzi de la o ceapă verde medie – cam cât palma ta ca lungime

Cum se face:

Pasta verde:

  1. Într-un blender se pun toate frunzele: 6 frunze de busuioc cu tulpina, 4 de leurdă și coada de la o ceapă verde.
  2. Se adauga 2 -3 linguri de supă sau apă și se face o pastă. Se poate și ntrun mojar cu pistil.

Rissoto:

  1. Se încinge o tigaie cu ulei și la foc mediu se prăjește ceapa tăiată mărunt până când se înmoaie, cam 3 minute.
  2. Se adaugă usturoiul pisat și se mai lasă un minut.
  3. Orezul spălat se pune peste ceapă și usturoi și se amestecă viguros cam un minut. Dacă ai vin acum se poate adăuga un gât sănătos.
  4. Se adaugă un polonic de supă și se amestecă bine. Când se evaporă se mai adaugă unul. Și tot așa. Focul se lasă la mediu.
  5. Cum știi că e gata? Îl guști. De câtă supă ai nevoie depinde și de tigaie și de intensitatea focului.
  6. La sfârșit se adaugă pasta verde și se lasă cam 2 minute pe foc.
  7. Se ia de pe foc se adaugă cubulețul de unt și se amestecă bine. Poftă bună!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top