Now Reading
Risotto cu gălbiori

Acest risotto cu gălbiori trebuie încercat.  Atâta de bun e și atât de simplu de făcut. Dacă iți faci drum pe la piață, o să vezi câ au început să apară gălbiorii, care de care mai frumoși. Eu nu le pot rezista, așa ca am luat frumos jumătate de kilogram, am fugit repede acasă și i-am spălat bine.  Ba chiar poți să îi lași într-un bol cu apă ca să fii sigur(ă) că sunt curați. Rețeta asta stiu că am prins-o la un moment dat la televizor pe TVR 2, acum mult timp. Cu ceva ajustări a ieșit minunăția de mai jos.

Pentru risotto îți trebuie un orez cu bob rotund, arborio sau camolino . Nu pe toate pungile este scris denumirea lui, așa că uită-te bine la bob să nu care cumva să fie lung.  Un lucru binecunoscut despre risotto este că trebuie sa stai să amesteci încontinu. După părerea mea, și a încă câtorva bucătari pe care îi urmăresc, e o mică exagerare. Trebuie să amesteci pentru a activa amidonul din orez și pentru  ca risottoul tău să devină cremos; dar asta nu înseamnă că 20 și ceva de minute trebuie să amesteci constant.

Pentru o personă ai nevoie de:

 • 50 grame de orez sau cam doi pumni
 • 1 – 2 linguri de ulei
 • 1 ceapă mică (foarte mică)
 • 1 bucățică mică de țelină (cam 1/2 cat ceapa) – Eu am folosit praf de țelină
 • 2 căței de usturoi
 • 2 -3 pumni de gălbiori (nu i-am cântărit)
 • 50 grame cașcaval (afumat de preferabil)
 • 200 – 300 de ml de supă de pui
 • sare, piper

 

 • opțional 1 linguuriță de unt
 • opțional un gât de vin

Instrucțiuni:

 1. Se taie ceapa, usturoiul  și țelina mărunt. Se ia o mână de gălbiori și se toacă mărunt și ei.
 2. Se încinge uleiul și se prajesc la foc mic, cu un praf de sare până când se înmoaie ceapa, dar nu devine aurie.
 3. Se adaugă orezul și se amestecă bine bine, până când  este alb. Maxim 1 minut. Acum, dacă aveți vin, turnați peste orez și lăsați să se evapore.
 4. Se adaugă cam cate un polonic din supă, se amestecă si se lasă până scade aproape tot lichidul. Și se mai adauga un polonic, se amestcă și tot așa. Gustați orezul să vedeți când este făcut pentru a estima cam cât lichid mai aveți nevoie. Tot procesul dureaza undeva pe la vre-o 20 de minute.  Nu uita să îl potrivești de sare.
 5. În ultimele 10 minute se pregătesc ciupercile care au rămas. Într-o tigaie, sau pe gril, se prajesc cu foarte puțin ulei și un praf de sare și piper. Să nu le tăiați.
 6. Când orezul s-a făcut, se pune o linguriță de unt și se amestecă. Se pune pe o farfruie, se pun ciupercile pe deasupra, se rade cașcavalul și se înfulecă cu poftă!

Dacă vrei un risotto și mai cremos, jumătate din cantitatea de cașcaval se poate pune în același timp cu untul.

 

See Also

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top