loading

Păstrăv aburit cu ghimbirPosted by On

Rețeta asta este una clasică pe care o găsești prin majoritatea cărților cu rețete chinezeștiAm găsit-o în multe variațiuni, dar asta e cea mai simplă și cea care complementează cel mai bine aroma păstravăului. Să nu fii speriat de ghimbir, el nu va acoperi toate aromele. Își pierde din potență când îl gătești la abur.

Dacă nu știi de unde găsești pește proaspăt, caută în piața, la un magazin mare gen Auchan, Carrefour sau la Lidl. Încearcă să îl alegi tot timpul pe cei care au ochii limpezi, clari și peste care nu s-a pus o peliculă transparentă. Dacă ochii sunt opaci atunci nu este cel mai proaspăt pește peste care ai dat. Dacă cumva ai drum prin piață la Mihai Viteazu în Cluj să știi ca e o pastrăvrie grozavă acolo.

Un alt aspect foarte important este sosul de soia. Daca iei un sos de soia ieftin să știi că nu va ieși mare lucru. Ca orice rețetă cu ingrediente puține, nu prea poți sa te ascuzi după deget. Trebuie să iei un sos de soia calitativ cum ar fi cel de Kikoman sau Heinz. Mie imi palce si cel de la Blue Dragon, dar mai greu îl găsesc. Mai sunt sosuri de soia și de la magazinele specializate, dar încă nu m-am băgat în ele să pot spune care-mi place.

Acum.. cel mai important e steamer-ul. Daca nu ai unul, si ai un wok, este un accesoriu ce il poti pune ca să îți sustină farfuria și să îl acoperi. Chestia e … ca e cam esențial să ai ceva asemănător sau improvizat. Deși îl gătești la abur să știi că dacă îl lași prea mult peștele se va usca.

Ai nevoie de:

  • 1 păstrav întreg (cu cap), curățat de solzi și eviscerat
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 bucată de ghimbir cam 2 cm
  • 2-3 linguri de sos de soia
  • 1 lingură de ulei
  • 1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet de mere (dacă aveți oțet de orez e perfect!)
  • 1/2 linguriță de zahăr (opțional)

Cum se face:

  1. Se taie ghimbirul longitudinal în fâșiuțe mici.
  2. Se amestescă uleiul cu sosul de soia, usturoiul și oțetul. (Pui și zahărul)
  3. Se unge bine peștele cu un praf de sare pe ambele părți și în interior.
  4. În și pe păstrăv se pun bucățelele de ghimbir.
  5. Se toarrnă sosul și se lasă la marinat pe o farfurie aproximativ 5- 10 minute.
  6. Se pune farfuria într-un steamer și se lasă pentru aproximativ 10-15 minute.
  7. Se servește cu verdețuri și dacă ai, ceapă verde pe deasupra. Poftă bună să ai!

Principale

aburichinezescpastravpestesanatos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *