loading

Ouă turceștiPosted by On

Țin minte că am vazut rețeta asta undeva pe la televizor, dar mi-a venit recent în minte și am zis să o ăncerc. Este definiția răsfățului! Nu glumesc. Dacă vizitezi subCapac destul de des poate ai observat că mic dejunul este printre mesele mele preferate. Și acesta este până acum preferatul meu. Da! Am spus-o: am o rețetă preferată. Aromele diverse atât de bine se completează încțt nu vei vrea să mănânci altceva. Vreodata. Poate exagerez, dar ceea ce încerc să îți spun este că este delicios. Simplu și delicios.

Sumac și înlocuitori

Dacă nu ai auzit până acum de acest condiment, este din lumea arabă cu un gust acrișor. Bogat în vitamina C, este folosit foarte des în preparatele de zi cu zi. Dacă cumva nu ai, e ok pentru rețeta de mai jos înlocuiește cu piper negru și o lingurță de zeamă de lămâie. Se poate adăuga și puțină coajă de lămâie rasă.

Ouă pe apă sau ochiuri românești

Ouale poșate, cum li se spune peste tot, sunt defapt ochiuri românești sau ochiuri pe apă. Sunt foarte simple de făcut  și nu ai nevoie de trucuri, să învârți apa sau să le pui pe fiecare în folie de prospețime. Tot ce ai nevoie este de o oală nu foarte adâncă,apă și un gât de oțet (ai grijă cu oțetul, pune maxim o lingură).

  1. Pui apa la fiert și când vezi ca bule încep să se formeze pe fundul vasului dai focul foarte,foarte mic. Apa nu trebuie să clocotească!
  2. Pui oul într-o cană de cafea mică, sau un castronel micuț. Pui cana deasupra apei, chiar gura căniței să atingă apa și îi dai drumul oului ușor.
  3. Nu amesteci, nu te atingi.
  4. Lasi 3 -4 minute apoi îl scoți și îl pui prima oară pe o farfruie pentru a lăsa apa!

Nu este greu deloc și vei obține niște ouă pe cinste!

 

Pentru două persoane ai nevoie:

  • 4 ouă
  • 200 gr iaurt grecesc
  • 1/2 linguriță de sumac – vezi înlocuitor mai sus
  • 25 gr unt
  • 1/4 cățel de usturoi
  • 1 lingură oțet
  • 1 praf de chili
  • sare
  • pătrunjel – opțional
  1. Cățelul se pisează și s epune un vârf de cuțit în iaurt împreună cu sumacul. Se amestecă și se pune pe farfurii.
  2. Se topește untul la foc mic împreună cu chilli. Se lasă deoparte.
  3. Se pregatesc ouăle pe apă (detaliat mai sus) și se pun peste iaurt. Se toarnă untul din abundență.
  4. Se adugă untul, pătrunjelul și sarea. Se servește cu pâine. Poftă bună!

 

 

 

Mic Dejun

ouaposateturcesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *