Now Reading
Orez brun cu ulei de susan si ou

Orez brun cu ulei de susan si ou

Relația mea cu orezul brun a început foarte prost. Nu mi-a plăcut defel, în mare parte datorită faptului ca era crud cel mai probabil. Dar din dorința mea arzătoare de a nu arunca mâncare și  mai ales din lenea de a mă mișca până la magazin să îmi iau un orez basmati am zis să îl mai încerc.

L-am pus la fiert frumos, în apă multă și l-am lăsat cu 5 minute în plus față de cât scria pe amablaj. L-am încercat mereu. Forma și-o menținea, dar era nițel mai moale, cu aceiași textură gumată. Știu că mă contrazic, dar dacă ai încercat până acum orezul brun probabil întelegi la ce mă refer.

Sfatul numărul unu pentru orezul prăjit este să folosești orez rece, sau  vechi de o zi în cel mai fericit caz. Da da ai auzit bine. Asta am observat că e și esența. Dacă cumva nu ai timp, întinde tot orezul pe o tava în strat subțire și scoate-l pe pervaz. Orice ai face, racește-l. În asta stă tot gustul ăla bun, lipicios. Mi se pare că absoarbe mult mai bine aromele și îi dă o dimensiune a gustului.

Deasemenea, dacă te pasioneaza orezul prăjit, joacă-te cu momentul în care pui usturoiul și ghimbirul. Cu cât îl pui mai aproape de final, cu atât aroma este mai puternică. Eu am descoperit, cel puțin pentru ale mele gusturi, punctul perfect: odată cu orezul.

Eu folosesc un wok la 30 de lei de care am prins tare drag. L-am prins la reduceri și se comportă impecabil. Ceea ce vrei să faci e să amesteci încontinuu și să ai focul mare. Să nu cumva să arzi, dar ai nevoie sa amesteci incontinuu.

See Also

Pentru un castron sau garnitură de împărțit în doi ai nevoie de:

 • un pahar de orez brun
 • 1 ou sau 2, după plac
 • 1 lingură de ulei de floare soarelui – sau orice alt ulei neutru
 • 1 lingură de ulei de susan
 • 3-4 căței de usturoi
 • 1 bucată de 2 cm de ghimbir rasă
 • sare
 • 1 linguriță de sos de soia dark, sau o lingură de sos de soia light

Cum se face:

 1. Se ia orezul si se pune la fiert in cam 2 litri de apă cu o lingură rasă de sare.
 2. Se lasă cam 25-30 de minute. Gustă-l constant.
 3. Se strecoară și se lasă să se răcească. Citește mai sus!
 4. Între timp într-o tigaie se încinge uleiul de susa. Se sparge oul. Se amestecă viguros și se rupe oul în bucătele mici.
 5. Dacă cumva nu mai este ulei, mai adaugă.
 6. Adaugă ghimbirul si usturoiul pisat si lasa 3 -4 secunde, apoi adaugă orezul. Amestecă viguros.
 7. Adauga sosul de soia si uleiul de susan si amestcă viguros cam 1 minut, poate 2. Mai lasă putin orezul câteva secunde, apoi învârte-l. E important să îl prăjești.
 8. Poftă bună să ai!

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top