Now Reading
Hummus cu vinete coapte

Hummus cu vinete coapte

Înca nu am cunoscut pe nimeni căruia să nu îi placă salata de vinete. Și sincer, nici nu cred că aș vrea. Să nu crezi că acum încerc să îți prezint o variantă îmbunătățită de salată pentru că știm cu toții că nimic nu se compară cu cea făcută de mame și bunici, cu vinete coapte vara pe aragaz sau și mai bine, la foc în curte, tocate cu acel cuțit de lemn să nu se oxideze și frecate cu răbdare. Să nu mai spunem de maioneza de casă, un ou fiert și unul crud cu o linguriță de muștar.

Dar dacă tot aveți vinete coapte pe la îndemână ar fi păcat să nu contopim noul cu vechiul, adică hummusul cu vinete coapte. Va trebui să ajustăm puțin cantitățile, să fim mai darnici cu uleiul, zeama de lămâie și în special cu usturoiul. Vinetele dau hummusului o textura fantastică, mai densă și aerată în același timp. Seamănă foarte puțin cu textura unui mousse, dar e demențial. Eu am foloșit clasicele ingrediente chimion, dar dacă nu ai eu zic să mergi tradițional cu niște cimbrișor și boia. Cu ceapa aia tăiata pe deasupra, doar minunății pot ieși.

Ingredientul principal este tahini, acea pastă de susan. Dar dacă nu o ai, eu folosesc ulei de susan cu același succes. Gustul este mai intens așa că pune o linguriță și după gustă. De nu e îndeajuns, mai pune o linguriță și după gustă.

Ai nevoie de:

 • 1 conservă de năut
 • 1 vânătă coapă
 • 2-3 linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui
 • 1-2 linguri de tahini sau ulei de susan
 • 1-2 căței de usturoi
 • zeama de la jumătate de lămâie
 • 1/2 lingurință chimion
 • sare, piper
 • ceapă, pătrunjel, boia pentru decor

Cum se face:

 1. Se scurge năutul și se pune în procesor. Se lasă la viteză mare să se facă o pasta. Dacă se prinde de margini, se oprește și se curăță. Procesul durează cam 5 minute. Trebuie să ai rabdare.
 2. Se adaugă usturoiul, sarea, chimionul, zeama de lămîie și se mai lasă cam un minut până când se formează o pastă omogenă.
 3. Se adaugă vânăta coaptă și se dă drumu la procesor. Se adaugă uleiurile, lingură cu lingură.
 4. Când totul este omogen se gustă și se potrivește de sare, lămâie.
 5. Se pune boiaua, ceapa și pătrunjelul și se servește. Poftă bună să aveți!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top