Now Reading
Cocoșel la cuptor cu cimbru și morcovi

Cocoșel la cuptor cu cimbru și morcovi

Îmi place de mor puiul la cuptor. Iubesc gustul, mirosul de friptură și tot ritualul de a-l tăia la masă și de a întinde și pasa farfurii din mână în mână. Asta vine la pachet cu întrebarea clasică: piept sau pulpă? Și e greu să alegi… vrei pieptul cu piele crocănțică sau pulpa care e mai aromată și mai suculentă? Aripioarele aproape că nici mai contează, devin un mic suvenir pentru cei pofticioși care nu s-au săturat cu porția lor.

Noi fiind doar doi ne e cam greu să dăm gata un pui întreg. Deși nu imposibil, să fie clar. Uneori ne place mai ales în weekend să luăm un cocoșel să îl înnecăm în unt și să îl rumenim la cuptor după care să îl împărțim frățește. Fiecare are o pulpă, piept și chiar și o aripioară. Eu mânânc plămânii care îi asemăn cu caviarul. Și fac rețeta de mai jos când îmi e poftă de un gust puternic, rotund un gust clar și neaventuros.

Coqluetul are o carne fragedă și bună, dar îi trebuie grasime pentru nu a ieși uscat. Penru rețeta asta amestecăm cimbru cu unt și îl îndesăm sub piele. Majoritatea compoziței o punem sub piept și puțin la pulpițe. Ca să nu se prindă de tava, așezăm cocoșelul pe felii de ceapă, iar morcovii îi punem prin împrejur ca să se gătească în sucul cărnii. Ceapa se va carameliza superb și va prinde o dulceață extraordinară. Morcovii dacă nu vor fi întoși sau nu vor sta în lichid atunci se vor usca, așa ca va trebui să fii atent să aibă contact cu sucurile delicioase. Mai jos ai rețeta pentru cocoșel la cuptor.

Ai nevoie de:

 • un cocoșel
 • 50-80 gr de unt
 • 1 ceapă medie
 • 3 morcovi nu foarte mari
 • 4-5 crenguțe cu cimbru – 2 3 lingurițe uscat
 • sare, piper
 • un gat de vin opțional, dacă nu apă (100ml)

Cum se face:

 1. Se amestecă untul cu o linguriță de cimbru uscat. Se taie pielea la baza pieptului și se îndeasă untul între piele și carne.
 2. Le fel se face si pe pulpițe. Majoritatea untului sa fie pe piept.
 3. Se pune o crenguță de cimbru în pui.
 4. Se taie ceapa rondele cam de un deget. Aproximativ 3 rondele. Morocvii se curăță și se taie în jumătate.
 5. În o tava unsă cu puțin unt se pune ceapa rondele, cocoșelul se așează pe ele și morcovi de jur împreujur.
 6. Se pu crenguțe de cimbruîn tigaie și se presoara cimbru și pe cocoșel. Sare și piper peste tot și un gât de vin sau de apă.
 7. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la foc mediu. La jumătatea timpului se întorc morcovii. Dacă nu ating lichidul ei vor rămâne tari și uscați.
 8. Poftă bună!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top